Google finally unveils its plans for London HQ by BIG and Heatherwick



Two years after inviting Bjarke Ingels and Thomas Heatherwick to design their new London campus, Google submitted a planning request for a building with a large rooftop garden, a race track and a swimming pool.

Google submitted an application to the Camden Council this week for a 93,000 square meter facility - one of three buildings that will form a campus for up to 7,000 employees at King's Cross.


The firm of Ingels BIG and Heatherwick Studio are collaborating on the project. The studios, which are also working on Google's new California campus, were written to replace the previous program by Allford Hall Monaghan Morris.

Their proposed design is for a large structure, known as the Building of Zone A, which will increase from 7 to 11 floors.

Its key element will be its large garden on the roof, which will extend along the length of the building. In addition to the landscaped terraces, it will feature a "trim track" where staff can keep in shape.

Other facilities include an event center, swimming pool, sports field, gym and a number of cafes. The building will also accommodate stores at ground level.


The spaces will be connected by a large "diagonal staircase" which extends from the first floor to the roof.

"Our design for the new Google Campus in King's Cross is rooted in the local character of the area, taking advantage of the contextually defined building envelope while creating continuous cascading work environments that link multi-level Googlers" , Said Ingels.

"By opening the ground floor and activating the roofs, light and airy workspaces are sandwiched between terraced gardens on the roof and market halls, auditoriums and field shops."


Google has already taken up space in another newly built King's Cross building: 6 Pancras Square by Wilmotte & AssociƩs. He was also granted permission to build an 11-storey office building built by Mossessian Architecture in the United Kingdom.

These three buildings will form a campus for the technology giant, bringing together the staff of the Covent Garden and Victoria offices for the first time.

They will sit beside a range of other newly completed buildings in the formerly industrial area, including the St. Martins designed by Stanton Williams, David Chipperfield's One Pancras Place and restored King's Cross Station.


"The area is a fascinating collision of various types and construction spaces and I can not help but love this mix of massive railway stations, roads, canals and other infrastructure, all superimposed at the point The most connected to London, "said Heatherwick.

"Influenced by these environments, we have treated this new building for Google as an infrastructure too, coming from a family of interchangeable elements that guarantee that the building and its workspace will remain flexible in the years to come."






All materials for the new building will come from Google's "Healthy Materials Program," according to the team, which also includes the BDP architectural firm and the landscape firm Gillespies.

This has already provoked a series of jokes tweets from British journalists have suggested that the project will integrate the elements of the recently discarded Garden Bridge of Heatherwick.



A planned completion date for the building has not been defined, but it is already overdue, as Google's first plan was approved for planning in 2013.

Google CEO Larry Page would have called the old regime "boring", prompting the redesign of BIG and Heatherwick.