Dark metal screen covers the Massimo Dutti store in Mexico Designed by SMA




Patchwork of patterned, fiberglass panels wrap the appearance of the three-storey shop for fashion brand Massimo Dutti, designed by Mexican architects Sordo Maddalena.

Covering 15.608 square feet (1,450 square meters), the store is located along Presidente Masaryk Avenue, Mexico City, one of the most prestigious streets. Artery underwent renovation in recent years "to improve its urban quality."


Local firm Sordo Maddalena Architects (SMA) was charged with the conversion of the existing concrete and steel building in a multi-level store Massimo Dutti, Spanish clothing retailer known for its classical pieces.

The goal was to create a "real work of architecture", which is well integrated into the surrounding city Palanka.


For the exterior, the architects sought to create a facade that corresponds to the "formal landscape of heights and voids in the historic architecture of the zone."

The team wrapped the building with a screen consisting of a lightweight, fiberglass panels, covered with dark gray metallic paint. Their color and structure were inspired by traditional wrought iron railings found in the area.


Brise Soleil has high linear openings that perform multiple functions. "Screen generates a series of rectangular niches, which are randomly repeated in an orthogonal grid," explained team.

"Each of these niches becomes window or showcase closed cell, depending on domestic use."


The screen was made using molds. "It is an excellent cooperation between the traditional local skills and sophisticated technology," said studio.

High glass strip forms the main entrance to the store. Visitors step into the double-height space, with a central staircase connecting all three levels.


"With simple lines and purity of materials, universal and timeless creates a space that does not interfere with the requirements of fashion and provides the product keeps all the attention," said the architects.


I had chosen a neutral materials that embody "a classic, but the essence of innovation." Pale stone paired with wood and metal inserts on the entire space.

The store is equipped with gray carpet and upholstered benches display. Several original features have been specially developed for the project, including tables and hanging rack in walnut, stone and steel.


roof terrace, where guests can have a coffee or refreshment, designed to complement the interior space and enrich the shopping experience.

Offers stunning views of the city, raised terrace also serves as a venue for special events. roof structure houses the kitchen and bathroom.


In general, the team aims to create a retail space covering its vibrant urban context. "It is a living and flexible architecture, thanks to the strong relationship between interior and exterior," said studio.